Virtueel gezelschap in eenzame tijden

Bijgewerkt: 10 okt 2019

De samenleving individualiseert en daardoor hebben we minder tijd voor elkaar. Menselijk gezelschap wordt schaarser. Onderzoek wijst dan ook uit dat eenzaamheid onder jong én oud groeit.

Misschien komt het wel omdat er inmiddels zoveel alternatieven zijn. Als je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten, dan bieden Skype en FaceTime uitkomst. Joshua Han heeft zelfs een 'Teledining table' ontworpen. Zo kun je op afstand met elkaar eten, terwijl het lijkt alsof je écht tegenover elkaar zit.


Maar wat doe je als er niemand beschikbaar is om je gezelschap te houden? Nu we gewend raken aan virtuele assistenten, is het nog maar een kleine stap naar virtueel gezelschap.

De gedachte daarbij is: beter virtueel gezelschap, dan helemaal geen gezelschap.

Zo worden in de zorg al robots ingezet ter aanvulling van het menselijke contact. Paro de zeehondrobot is een maatje voor dementerende ouderen en zorginstelling Philadelphia onderzoekt hoe ze zorgrobot Phi kunnen inzetten.

Ook buiten de zorg maken virtuele maatjes hun opmars. Sony's robothond Aibo kan dankzij deep learning een eigen karakter ontwikkelen en zo je kwispelende vriend worden. Ondanks de aankoopprijs van 198.000 Yen (€1580), was Aibo in no time uitverkocht. En voor diegenen die behoefte hebben aan intiemer gezelschap komt in 2019 seksrobot Robin beschikbaar. Is dit dé oplossing voor de eenzame of sociaal onhandige medemens?

De vraag voor de toekomst is: hoe houden we een gezonde balans tussen menselijk en virtueel gezelschap? En kijk eens rond op de werkvloer en in het onderwijs. Vervirtualiseren we daar ook al? Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar regelmatig in de ogen blijven aankijken?

Credits: Joshua Han, Aibo, Parorobots, Mytenga


006 34 200 295

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon