Graven in je genen of in je ziel?

Bijgewerkt: 19 sep 2018

Zo rond mijn tiende besloot ik dat ik reisadviseur op een reisbureau zou worden. Ik bladerde urenlang in atlassen en kende de hele wereldkaart uit mijn hoofd. Samen met mijn klanten zou ik de Neckerman en Arke catalogi doorspitten totdat ze hun droombestemming – passend bij hun budget – hadden gevonden. Natuurlijk zou ik ook af en toe zelf poolshoogte gaan nemen op de vakantiebestemmingen.


Na mijn twintigste heb ik echter nooit meer een reisbureau van binnen gezien. Het fysieke reisbureau stierf immers uit met de komst van het internet. Door een samenloop van impulsieve en rationele keuzes ben ik in totaal andere beroepen gerold. Die van organisatieadviseur en HR-projectmanager. Dat was leerzaam en vaak ook leuk, maar niet de spijker op z’n kop. In mijn rol als trendonderzoeker heb ik het gevoel dat ik al mijn talenten en interesses samenkomen. Maar wat een zoektocht was dat!


ZEKER IN EEN TIJD WAARIN JE IN PRINCIPE ALLES KUNT WORDEN WAT JE WILT


Kijk maar eens naar het filmpje Do what you can’t van vlogger Casey Neistat. Dan vraag je je spontaan af waarom je nog achter een TL verlicht bureau zit in een grijs gebouw, terwijl je ook cameraman, wereldreiziger of stuntman had kunnen worden. Al deze keuzes en mogelijkheden leiden tot twijfels over carrièrekeuzes en behoefte aan zelfreflectie. Bijna iedereen in mijn omgeving bezoekt wel eens een coach of wordt het zelf. Vermoedelijk zijn er inmiddels tienduizenden coaches actief, waarvan er ruim 2100 staan geregistreerd bij de Nederlandse orde van beroepscoaches Nobco.


Zelf ik heb zeker vijf jaar intensief gezocht naar mezelf. Twee loopbaancoaches en vele vragenlijsten, testen, gesprekken en tranen later kwam ik pas tot de kern. Het was (achteraf) een mooi en intensief proces. Maar hey, dat moet toch veel eerder en sneller kunnen?


WAAROM ZOU JE LANGDURIG GRAVEN IN JE ZIEL, TERWIJL DE ANTWOORDEN IN JE DNA LIGGEN OPGESLAGEN?


Het bedrijf BrainCompass biedt namelijk inzicht in je persoonlijkheid mede op basis van je DNA. Naast dat je uitgebreide psychologische vragenlijsten invult, spuug je tevens in een buisje waarmee vijf genen worden getest. Zo krijg je niet alleen inzicht in je aangeleerde capaciteiten, maar tevens in je natuurlijke aanleg. Ofwel je ‘fabrieksinstellingen’. Een mooie wetenschappelijk onderbouwde richtingaanwijzer voor het maken van loopbaankeuzes.


Leuk zo een profiel voor jezelf, maar het kan ook voor je kind. Bij het Aziatische bedrijf Map my gene kun je het DNA van je kind laten testen. Op hun website beloven ze ouders de verborgen talenten van hun kroost te ontdekken. Zo kun je het maximale uit je kind halen, aldus Map my Gene. Als ik hun website bekijk kan ik een eerste reflex van walging niet onderdrukken. Want wie ben ik als ouder om het DNA van mijn kind te ontrafelen. Het is immers niet van mij. Maar wat als je je kind zo een fijner, gelukkiger en doelgerichter leven kunt geven?


Had ik het zelf fijn gevonden als mijn ouders me aan de hand van mijn DNA profiel een bepaalde richting op hadden gestuurd? Ik betwijfel het. Vallen en opstaan hoort bij het leven en dat heeft me weerbaarder en wijzer gemaakt. Maar in een wereld waarin maakbaarheid steeds meer de overhand neemt, denk ik dat we het op een dag normaal gaan vinden. Je krijgt naast een hielprik een DNA test bij je geboorte. Dan was 38 jaar geleden al duidelijk dat ik in de wieg was gelegd voor trendonderzoeker. Een soort reisadviseur, maar dan voor tijdreizen.


Beeldcredits: onbekend

006 34 200 295

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon