Trendwatchen: waarzeggen of waarnemen?

Bijgewerkt: 19 sep 2018

Sinds ik ben gestart als trendwatcher heb ik heel wat uit te leggen. "Want wat doe je eigenlijk als trendwatcher?" is de meest gestelde vraag.


Ervaring met trendwatchers beperkt zich bij de meeste mensen tot het bekijken van de Zomergasten-uitzending met Lidewij Edelkoort of het bijwonen van een presentatie van Adjiedj Bakas. En dat is niet gek, want trendwatchen is een jonge tak van sport. Maar wel een opkomende tak van sport. Er zijn mensen die trendwatchers wegzetten als zweverige waarzeggers en onbetrouwbare paragnosten. Want de toekomst valt niet te voorspellen. Dat klopt. Maar je kunt je de toekomst wel proberen voor te stellen. Als je goed in het heden kijkt kun je vaak al kleine veranderingen in menselijk gedrag waarnemen.


DEZE VERANDERINGEN ZIJN HET GEVOLG VAN WAARDENVERSCHUIVINGEN


Een voorbeeld. In Nederland ontstaat interesse in ‘tiny houses’. Een tiny house is een duurzaam gebouwde, volledig uitgeruste woning kleiner dan 46m². Wat zijn de voordelen? Het geeft vrijheid. Je neemt je huis gewoon mee als je verhuist. Bovendien heb je een kleine of geen hypotheek nodig. Financiële vrijheid dus ook. Ten tweede heb je minder spullen nodig. Zo kun je eenvoudig en bewust leven. En tenslotte is het duurzaam. Met de bouw produceer je minder afval en verbruik je in het dagelijks leven minder energie en water. Je ziet hier een duidelijke waardenverschuiving. In de jaren ’90 betekende vrijheid immers in veel gevallen nog een vette bankrekening, een groot huis en veel spullen. Daarnaast laten de statistieken van het CBS zien dat het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt. Gaan we de toenemende vraag naar woningen oplossen met ‘tiny houses’? Is dit een trend die zich in de toekomst doorzet? En op welke schaal?


Door bovenstaande trend te onderzoeken ontstaat veel waardevolle informatie voor bijvoorbeeld beleidsmakers van ruimtelijke ordening, de bouwsector, woningcorporaties, meubelproducenten en geldverstrekkers. Een trendwatcher raadplegen is dus zo gek nog niet. Het geeft geen zekerheid, maar wel richting.


En de juiste richting is o zo belangrijk in wereld die razendsnel verandert. Kijk alleen maar al naar de gemiddelde levensduur van bedrijven. Richard Foster van Innosight heeft met zijn onderzoek aangetoond de gemiddelde levensduur van een S&P 500 bedrijf in Amerika in 2026 is afgenomen tot 14 jaar. Terwijl dit in 1965 nog 33 jaar was. Reden: een gebrek aan toekomstvisie.


En wat doe ik dan? Ik signaleer (beginnende) veranderingen. Alles wat me opvalt in de media en op straat archiveer ik. Vooral de gekke berichten en onverwachte producten. Ik probeer ze te begrijpen. Waar komt het vandaan? Waarom is het er? Welke behoefte vervult het? Vervolgens cluster ik deze signalen in trends. Deze onderzoek en onderbouw ik waar mogelijk. Eventueel vertaal ik ze naar concepten of mogelijke scenario’s. En last but not least, ik geef er woord en beeld aan. Want je kunt nog zoveel onderzoeken, je moet trends en hun impact over kunnen brengen op je opdrachtgever of publiek. Zodat zij geïnspireerd raken en zin krijgen om er mee aan de slag te gaan.


Beeldcredit: Tony Luciani

006 34 200 295

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon