top of page

Tijd om de kantoortuin om te spitten

Bijgewerkt op: 14 jan. 2022

Een kantoortuin. Eigenlijk klinkt het heel vriendelijk. Een gezellige, overdekte tuin waarin je werkt. Waar de meeste mensen hun tuin zien als een oase van rust of een plek om te ontspannen, blijkt uit onderzoek van Harvard Business School dat dit in een kantoortuin allerminst het geval is. Het is slecht voor je productiviteit én je gemoedstoestand.

Werken in een kantoortuin met flexplekken zorgt er namelijk voor dat het menselijk contact daalt met 73% en dat tegelijkertijd het digitale contact toeneemt met 67%.

WE PRATEN DUS MINDER MET ELKAAR EN MAILEN VAKER.

Dit terwijl die open werkplekken juíst bedoeld waren om samenwerking te stimuleren. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat we 50% meer tijd besteden aan samenwerking dan twintig jaar geleden.


Verder zal het niemand verbazen dat het werken in een kantoortuin leidt tot minder privacy en concentratie. Iets dat we juist zo nodig hebben in een wereld waarin we dagelijks een prikkeltsunami moeten verwerken. Bovendien zal het aantal prikkels alleen nog maar toenemen. Waar je nu nog wordt afgeleid door een telefoongesprek van je buurman, word je straks uit je concentratie gehaald door diens virtuele assistent. Spraakgestuurd werk heeft namelijk de toekomst. Iets inspreken is namelijk veel sneller dan typen. Kijk maar naar de jongste generatie; die is hier al heel bedreven in. Tel daarbij op dat virtuele assistenten over een paar jaar slimmer en sneller zullen zijn. Dan kun je zelf wel voorstellen welke kakafonie aan geluid op het flexkantoor zal ontstaan.

Je moet als werkgever focus en concentratie faciliteren en tegelijkertijd wil je samenwerking stimuleren.

De New Yorkse 'lady's only' flexwerkplek The Wing speelt goed op in op deze behoefte. Daar zijn in een huiskamer-achtige setting overal hoekjes gecreëerd van zachte, geluiddempende materialen. Sommige stoelen hebben royale leuningen om privacy te creëren.

Bovendien is er een meditatieruimte en een kleine studio waar je podcasts op kan nemen. Daarentegen zijn er ook volop inspirerende vergaderplekken.


Toch zullen na alle investeringen de open werkruimtes niet zomaar verdwijnen. Dus kun je het ook zoeken in de persoonlijk oplossingen. Zo rukt de noise cancelling hoofdtelefoon op. Hiermee kun je je onder het genot van Spotify afspeellijst Deep focus helemaal afsluiten van de wereld om je heen. Hiermee geef je tevens een duidelijk signaal af dat je niet gestoord wilt worden.


Een andere optie is om de kantoortuin helemaal niet om te spitten, maar om er juist een échte tuin van te maken. In Seattle staat het nieuwe Amazon kantoor The Spheres.

Dit gebouw bevat 40.000 exotische planten waarmee het Amazone gevoel wordt nagebootst om even te kunnen ontsnappen aan alle hectiek. Ook op andere plekken kleuren kantoren langzaam groen. Groen geeft namelijk mentale rust en ontspanning.

In het zogenaamde biophilic design spelen de natuurlijke elementen een hoofdrol. ‘Biofilie’ betekent letterlijk de voorliefde voor de natuur en het leven. Biophilic design zorgt ervoor dat mensen weer contact maken met de natuur tijdens hun werk.


Tenslotte is het een duidelijke trend dat ontwerpers vaker hybride oplossingen bedenken. Ook voor de werkplek geldt: one size fits one. Je behoefte kan elk uur verschillen. Veel variatie in werkplekaanbod is dus verstandig. Zo zie je dat werkplekken letterlijk flexibeler worden, aangezien je ze ter plekke kunt aanpassen. In het ontwerp van Chenchow Little zijn bijvoorbeeld veel gordijnen verwerkt. Ze dempen geluid en geven privacy, maar kunnen open zodra je weer behoefte hebt aan contact en overleg. Ook Buzzispace heeft onlangs modulaire werkplekken met gordijnen op de markt gebracht die je geheel flexibel kunt in richten.


Toch is het een beetje de wereld op z'n op kop. Het lijkt wel of niemand voor z'n plezier in een kantoortuin werkt vanwege de afleiding. Waarom zijn we dan niet gewoon stil in de kantoortuin en richten we lawaaiplekken in voor overleg en samenwerking? Probleem misschien wel opgelost.Photo credits:

The Wing

Amazon Spheres

Chenchow Little

Buzzispace

Comments


bottom of page