top of page

Is dit de meest vooruitstrevende CAO van Nederland?

Bijgewerkt op: 8 aug. 2023


Het komen tot een nieuwe CAO is doorgaans een strijd om tegengestelde belangen. Waar de ene onderhandelingspartij vernieuwing wil, wil de andere partij juist behoud van opgebouwde rechten. De uitkomst is meestal een compromis.

ING daarentegen kiest naar mijn mening duidelijk voor vernieuwing, want ze maken keuzes die passen bij deze (en de toekomstige) tijd. Misschien is dit wel de meest vooruitstrevende CAO van Nederland.


Ik heb voor je op een rij gezet hoe ze met hun arbeidsvoorwaarden inspelen op een aantal belangrijke trends op de arbeidsmarkt.


Trend 1: multi-stage leven

Aangezien we steeds ouder worden - en dus langer werken - gaan we vaker pauzes inlassen om te zorgen, op adem te komen of te studeren. ING gaat daarom werkgelukbrengers inzetten. Een jeukwoord van jewelste, maar in essentie een slimme zet. Het is namelijk een pool van mensen die het werk van je overneemt als je tijdelijk minder of niet werkt ten behoeve van mantelzorg, studie of zorg voor je kind. Je hoeft je als medewerker dus geen zorgen te maken dat je werk blijft liggen tijdens je afwezigheid en dat geeft rust.


Trend 2: van controle naar vertrouwen

Doorgaans worden vakantiedagen streng geadministreerd. Naast dat dit een flinke administratielast met zich meebrengt, staat de effectiviteit ervan ter discussie. Wat zou er gebeuren als je medewerkers de verantwoordelijkheid geeft zelf hun vrije dagen in overleg te plannen? Krijg je zo meer regie over je eigen tijd? ING gaat het uitzoeken en start een pilot ‘ongelimiteerde vakantiedagen’. Samen met een universiteit gaan ze de impact in kaart brengen en leerpunten formuleren hoe dit voor de hele bank succesvol kan worden ingevoerd. 


Trend 3: versmelting vast-flex

Doorgaans bouw je als uitzendkracht weinig of geen rechten op. Ben je bij ING minimaal een jaar in dienst? Dan heb je recht op je een eenmalige uitkering en een opleidingsbudget. Zo kunnen flexibele krachten ook (een beetje) profiteren van de rechten van vast personeel. Ben overigens benieuwd of ze in de toekomst deze lijn gaan doortrekken. Misschien inspireert Survey Monkey, want daar deelt tijdelijk personeel al mee in de winst.


Trend 4: on-life leren

Er is geen ontkomen aan: om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt zullen we ons hele leven moeten blijven ontwikkelen. ING neemt daarom deel aan de pilot van het Ministerie van Sociale zaken ten aanzien van de individuele leerrekening. Dit is een ontwikkelbudget dat extern geadministreerd wordt en meegenomen kan worden naar een andere werkgever.


Trend 5: ruimte voor experiment

Wat mij betreft de mooiste: werknemers krijgen tijd om mee te denken over verbeteringen en innovatie. En er is ruimte om hiermee te experimenteren. Dit is enorm belangrijk (en slim) in een tijd waarin veranderingen nauwelijks zijn bij te benen. Door iets op kleine schaal uit te proberen kun je anticiperen op veranderingen én beter inspelen op de behoefte van de medewerker of klant.


Ook van deze tijd: deze cao wordt samen met de vakorganisaties op een agile manier uitgewerkt en continu vernieuwd op basis van wensen uit de organisatie. Ben benieuwd welke organisatie deze CAO als eerste gaat overtreffen. Voorbeelden zijn welkom!



Fotocredit: sadangryloser via Tumblr

Comments


bottom of page