Ik heb het écht gedaan. Ik heb mijn baan opgezegd. Met klotsende oksels. Want nee, ik had geen nieuwe baan. En die kwam er ook niet, want ik ben inmiddels voor mezelf begonnen. Dus dag financiële zekerheid. Dag leuke collega’s. Dag pensioenopbouw. Dag werkweek vol structuur. Maar hallo flexibiliteit. En hallo: ik ga lekker doen waar ík zin in heb en waar ik goed in ben.
Ik ben niet de enige.
SINDS 2003 IS HET AANTAL ZZP’ERS MET 63% TOEGENOMEN
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland momenteel ruim 1 miljoen zzp’ers. Een deel daarvan tegen wil en dank. Maar een groot deel bewust. Vooral hoogopgeleiden in de zakelijke dienstverlening. Hoe komt dat? En waar gaat het naartoe?
Vroeger gingen mensen veelal uit financiële noodzaak ondernemen. Tegenwoordig speelt het ondernemerschap ‘als levensstijl’ een grote rol volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel en de Vrije Universiteit. Autonomie, vrijheid en flexibiliteit staan daarin centraal. Motieven als ‘eigen baas zijn’, de persoonlijke uitdaging of ‘werk maken van je hobby’ zijn leidend in de keuze voor het ondernemerschap. Ook het indelen van de eigen tijd is een belangrijke drijfveer.
Maar waar wordt de behoefte aan autonomie, vrijheid en flexibiliteit eigenlijk door aangewakkerd? Ten eerste werken we langer door. Je moet het dus leuk houden om het vol te houden. Niet voor niets zijn zoveel mensen verwikkeld in een zoektocht naar voldoening in het werk. En als je voor jezelf begint, kun je precies doen wat er voor jou toe doet. Dan wordt er tegenwoordig van ons verlangd dat we naast werken, leren, ontspannen en opvoeden ook mantelzorgen en vrijwilligerswerk doen. Helpen op school, samen met de buren het plantsoen aanharken en de zorg voor je hulpbehoevende moeder regelen, moet je combineren met je werk. Dat vraagt dus om flexibiliteit.
En toch: het is natuurlijk prettig als je een bepaalde mate van zekerheid hebt. De schoorsteen moet roken. Ook als je ziek wordt of met pensioen gaat. Als je het mij vraagt willen de meeste mensen een bepaalde mate van zekerheid in combinatie met autonomie en flexibiliteit. Dit zie je ook steeds vaker terug op de arbeidsmarkt. Luc Dorenbosch, oprichter van Baaningenieurs en onderzoeker bij TNO, voorziet dat we vaker ‘fulltime parttime’ gaan werken. Mensen gaan met verschillende parttimebanen een voltijdse werkweek maken. Soms uit financiële noodzaak, maar vaak vrijwillig, omdat zij zich niet willen vastketenen aan één soort baan of carrièrepad. Zo kun je dus kiezen voor een combinatie van loondienst met opdrachten als zzp’er.
Om zekerheid te creëren zie je ook steeds vaker dat zzp’ers elkaar helpen. Zo richten ze bijvoorbeeld broodfondsen op. Een broodfonds bestaat uit maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen.
En ik? Ik ben dolblij met m'n stap, want het geeft mij de zekerheid dat ik alleen nog maar leuke dingen doe.
Beeldcredits: Jay Fleck
Comments