top of page

De recruitment revolutie

Solliciteren. Een tijdrovende en energievretende bezigheid. Ik denk dat ik in mijn leven vijf sollicitatiegesprekken heb gevoerd. Niet zoveel dus, maar terugblikkend vond ik het altijd een ongemakkelijk fenomeen om met de beste versie van jezelf te shinen op het moment suprême. Ik zat ook wel eens aan de andere kant van de tafel. Dat vond ik zowaar nog ongemakkelijker. Iemand was afhankelijk van mijn oordeel dat ik binnen een uurtje moest vormen. Dit moet toch makkelijker en effectiever kunnen?

Momenteel is de arbeidsmarkt krap. Vooral verpleegkundigen, docenten, horecapersoneel en dataspecialisten zijn moeilijk te werven. De werkgever zoekt zich suf, terwijl de werkzoekenden steeds kieskeuriger worden. Bovendien wil de werkzoekende zo min mogelijk tijd verdoen met zoeken. Het zoekproces moet snel, makkelijk, persoonlijk en transparant verlopen. En het moet natuurlijk leiden tot de perfecte match. Kijkend naar de laatste trends en nieuwste technieken wordt het in de nabije toekomst een stuk eenvoudiger dit te realiseren, want we staan aan de vooravond van een recruitment revolutie.


Verslaafd aan gemak

We zijn verslaafd aan snelheid en gemak. We kunnen tegenwoordig binnen een minuut een hotelkamer boeken, een paar schoenen kopen of een date regelen. We haken al af als we ergens een paar seconden op moeten wachten. Waarom zou je dan nog door ellenlange vacatures scrollen? Een vacature moet compact, duidelijk en to-the-point zijn, want dan grijp je de aandacht. En eigenlijk wil je als werkzoekende helemaal niet scrollen.


JE WILT EEN PASSENDE VACATURE OP EEN PRESENTEERBLAADJE KRIJGEN.

Zo vindt de Amsterdamse startup Wonderkind talent met behulp van artificial intelligence. Ze stellen advertenties samen op basis van voorkeuren van mensen. Deze worden vervolgens getoond op relevante plekken waar potentiële werknemers zich in het dagelijkse online leven bevinden. Ook als je niet bewust op zoek bent naar een nieuwe baan, kan dan ineens een interessante vacature voor je neus verschijnen.


Hoe persoonlijker, hoe beter

'One size fits all' is niet meer van deze tijd. Ook in recruitment geldt: one size fits one. De kandidaat staat steeds meer centraal en wil zo persoonlijk mogelijk benaderd worden. Met behulp van de tool Crystalknows weet je als recruiter hoe je een kandidaat het beste kunt aanspreken. Crystal maakt gebruik van informatie afkomstig van publieke websites, zoals LinkedIn profielen, blogs of recensies die je hebt geschreven. Op basis hiervan wordt een persoonlijkheidsprofiel opgesteld waarop vervolgens een communicatieadvies wordt gebaseerd.


Eerlijk en transparant

Daarnaast is het een bekend fenomeen dat vacatures altijd mooier worden voorgespiegeld dan dat ze daadwerkelijk zijn. En dat terwijl elke baan ook z’n mindere kanten heeft. We leven in een tijdperk van transparantie en ook werkzoekenden eisen dat een organisatie eerlijk is over een vacature. Bovendien zijn holle begrippen als ‘teamplayer’, ‘geen 9-5 mentaliteit’ en ‘hands-on’ niet onderscheidend. Daarom communiceert vacatureplatform Spielwork realistisch over vacatures. Zo zie je het salaris, een beschrijving van de meest én minst leuke dag en het aantal uren dat je écht werkt. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek naar het eerlijke verhaal. Via je eigen (sociale) netwerk of bijvoorbeeld op Glassdoor. Hier vind je een groeiende database van bedrijfsreviews, CEO-beoordelingen, reviews van sollicitatieprocedures en beoordelingen van arbeidsvoorwaarden. Al deze informatie is gedeeld door (ex) werknemers die het bedrijf goed kennen.


Het einde van het sollicitatiegesprek?

Solliciteren is per definitie een subjectief proces. Uit onderzoek blijkt dat we vooral mensen selecteren die op onszelf lijken. En bovendien verloopt elk gesprek anders, waardoor een objectieve vergelijking tussen kandidaten onmogelijk is.

MISSCHIEN IS HET SOLLICITATIEGESPREK WEL HET MINST DOELTREFFENDE MIDDEL OM MENSEN TE WERVEN.

Dat het ook anders kan bewijst Unilever. Als je daar solliciteert op een traineeship spreek je pas in de laatste fase van het sollicitatieproces een mens van vlees en bloed. Daarvoor vindt de selectie plaats door het spelen van korte games die speciaal voor Unilever zijn ontwikkeld. Vervolgens wordt een digitaal interview afgenomen dat wordt geanalyseerd door software van het bedrijf HireVue. Zo worden uiteraard jouw antwoorden, maar ook je gezichtsuitdrukkingen en intonatie beoordeeld door een algoritme.


Deze nieuwe manier van werven gaat onbewuste selectie tegen, waardoor het Unilever uiteindelijk -naast de juiste match- een diverser personeelsbestand oplevert. Daarnaast verloopt het selectieproces veel sneller en is het aantal sollicitanten significant gestegen. Dus nee, het sollicitatiegesprek verdwijnt niet, maar wordt pas gevoerd op het moment dat het relevant is voor beide partijen.


De veranderende rol van recruiters

Hebben we dan nog wel recruiters nodig? Zeker wel, maar in een andere rol. Ze zullen in de toekomst minder online struinen naar kandidaten, want dat laten ze aan een algoritme over. Het is dus van belang dat ze zich laten ondersteunen door de juiste tools. In de tijd die dat oplevert kunnen ze meer aandacht geven aan het langdurig opbouwen van relaties met werkgevers én met mogelijke kandidaten.


Waar recruiters tot nu toe vaak een korte-termijn doel voor ogen hebben (zo snel mogelijk een goede kandidaat plaatsen), verwacht ik dat ze in de toekomst organisaties meer gaan adviseren over het anticiperen op lange-termijn capaciteitsvraagstukken. Daarnaast denk ik ook dat kandidaten steeds vaker zelf recruiters zullen gaan benaderen om hen continu up-to-date te houden van mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zo worden recruiters lange-termijnadviseurs voor zowel werkgevers als werknemers in plaats van korte-termijn probleemoplossers.


Efficiënt samenspel van mens en machine

Zo rond 2035 betreden mijn kinderen de arbeidsmarkt. Ik ben ervan overtuigd dat ze me raar aankijken als ik hen vertel dat je vroeger louter door mensen werd geselecteerd. Dat je brieven moest schrijven en CV’s moest oppoetsen. Ze vinden het tegen die tijd normaal dat werving en selectie een efficiënt samenspel is van mens en machine, waardoor ongemakkelijke gesprekken en ondoorzichtige procedures tot het verleden behoren.


 

Fotocredit: Damian Zaleski

bottom of page