top of page

Hybride werken is niet de toekomst van werk, maar de toekomst van leven

Bijgewerkt op: 25 jun. 2021

Het houdt elke organisatie bezig: waar en hoe werken we zodra de pandemie achter ons ligt? Sommigen maken radicale keuzes: 100% thuis of 100% op kantoor. Maar de meesten kiezen voor de gulden middenweg: hybride werken. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt dat 48 procent van de werknemers wereldwijd in het post-coronatijdperk enkele dagen of volledig thuis zal werken. Eén ding is zeker: Covid-19 zal onze manier van werken blijvend veranderen. En daarmee onze manier van leven.


De mens achter de medewerker

De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat welzijn en gezondheid hoger op de agenda staan. Mensen blijken geen productiemiddel met een aan-en-uit-knop. Soms raken ze uit balans of worden ze ziek. Bovendien gaf het thuiswerken een inkijk in ieders privé leven. We zagen elkaars kroost, geliefden, huisdieren en boekenkasten.

Tijdens de pandemie werd zichtbaar dat zich achter de kantoorfaçade persoonlijke verhalen afspelen.

Om het welzijn van medewerkers te verhogen zal je dus steeds meer moeten inspelen op persoonlijke behoeftes die bovendien kunnen verschillen per levensfase. Mensen met zorgtaken willen vaker thuiswerken. Jongeren uit Generatie Z daarentegen wíllen juist naar kantoor. Zij moeten nog een professioneel netwerk opbouwen en dat gaat nu eenmaal makkelijker tijdens eens vrmibo dan vanachter een scherm op je slaapkamer. Onder andere Spotify introduceerde onlangs een Work from anywhere (WFA) programma, waarbij ze regels en kaders zoveel mogelijk loslaten. Hoe en waar je werkt, bepaal je helemaal zelf.


Het comfortabele werken

Thuiswerken is vooral comfortabel. Na het ontbijt verplaats je je in enkele seconden naar je werkplek. Niks overvolle trein, plensbuien of eindeloze files. Ook ontkom je aan de automatenkoffie, formele werkoutfits en luidruchtige kantoortuinen. Santa Kupča, student aan de Eindhovense Design Academy, heeft zelfs een speciale dekbedjurk ontwikkeld, om het zoomen nóg comfortabeler te maken.

Credits: Santa Kupča

Daarnaast timmert Google aan de weg om ons te verlossen van de zoommoeheid. Binnen hun nieuwe project Starline ontwikkelen ze een soort raam waardoor je je gesprekspartner op afstand ziet. Anders dan in Zoom, kun je elkaar recht in de ogen kijken en is het net of deze persoon naast je staat.


Om de werknemer te verleiden nog naar kantoor te komen, zal je de aantrekkingskracht moeten vergroten. Het moet daar óók comfortabel zijn. Kantoren zullen daarom steeds meer op thuis gaan lijken, met gezellige hoekjes, planten, gordijnen en goeie koffie. Een soort clubhuis waar samenwerken, ontmoeten en gezelligheid centraal staan. Kijk maar naar de nieuwe hoofdkantoren van Spotify Londen (links) en Goop (rechts).Een nieuwe lifestyle

Naast comfort geeft WFA flexibiliteit. Gitlab, een bedrijf dat alleen uit thuiswerkers bestaat, doet jaarlijks wereldwijd onderzoek naar thuiswerken. Uit hun onderzoek blijkt dat respondenten tijdens de thuiswerkperiode de meeste waarde hechtten aan de nabijheid van familie en vrienden, meer tijd doorbrengen in de natuur en een efficiëntere indeling van de dag. Mogelijk geeft het minder reizen en meer thuiswerken meer rust. Het percentage van mensen met burnoutklachten is in 2020 in ieder geval gedaald. Het kantoor blijkt dus al die tijd een fysieke begrenzing te zijn geweest, die niet bevorderlijk is voor het welzijn. Door die begrenzing weg te nemen vergoot je als werkgever bovendien je talentpool, want potentiële medewerkers hoeven zich niet meer binnen een bepaald geografisch gebied te bevinden


Digital nomads waren daar al langer van doordrongen. En nu de hele wereld gewend is aan digitale samenwerking, is werken vanuit een hangmat op een vakantiebestemming nóg makkelijker geworden. Sommige landen ontvangen ze met open armen. Zo positioneren Kroatië en Estland zich als digital nomad friendly en bieden speciale visa aan.


Een kwestie van uitproberen en bijsturen

Het thuiswerkexperiment is misschien vooral een feest voor het individu. Maar een bedrijf is meer dan een verzameling individuen. Creativiteit en innovatie valt of staat bij de gratie van samenwerking en een sterke cultuur. Groepsdynamiek zal de komende periode een belangrijke rol gaan spelen. Uit Brits onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen meer willen blijven thuiswerken dan mannen. Tel daarbij op dat mannen oververtegenwoordigd zijn in leidinggevende posities. Wat doet het met je carrièremogelijkheden als je minder zichtbaar bent op kantoor? Hoe zorg je als werkgever toch voor gelijke kansen?


Hybride werken is dus niet alleen een kwestie van kantoor- of (thuis)werkplekinrichting. Het vraagt om een cultuur van vertrouwen en transparantie. Maar ook van leren, uitproberen, afstemmen en bijsturen. Bij Spotify noemen ze dat gecontroleerde chaos en in die geest gaan ze experimenteren met WFA.


Uit onderzoek van werving en selectiebureau Robert Half blijkt dat één op de drie respondenten aan dat een verplichte fulltime terugkeer naar kantoor een reden voor ontslag zou zijn. Dus benader het hybride werken vooral als een serieus experiment dat persoonlijke levens en de bedrijfscultuur ten goede kan veranderen.Foto credits

Dekbedjurk: Santa Kupča

Hoofdkantoor Spotify: Hufton + Crow

Hoofdkantoor Goop: Madeline Tolle

 

Zoek je een trendwachter of spreker om in jouw organisatie team het gesprek over de toekomst van werk op gang te brengen?


De keynotes en webinars van FutureMap geven een prikkelende inkijk in vroegtijdige veranderingen op het gebied van werken, leren en organisatieontwikkeling.


Check hier de mogelijkheden!Comments


bottom of page