top of page
Foto van schrijverDanielle Schreurs

Piepjong en CEO

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2020


“In verband met schooltijden, kunt u ons het beste na 16:00 bellen” las ik onlangs op een website. Het bleek het bedrijf van een 16-jarige ondernemer te zijn.


Ondernemen. Ik moest er niet aan denken op m’n 16e. Al die verantwoordelijkheid. Een pand, personeel, adverteren… Veel te ingewikkeld allemaal. Bovendien had ik het veel te druk met MTV kijken en Super Mario spelen (jaja, ik was een schermverslaafde puber die tóch goed terecht is gekomen). De wereld was nog klein en overzichtelijk en een onderneming starten had nogal wat voeten in de aarde. Voor de huidige generatie Z (geboren tussen 1996-2010) ligt dat anders.

MET EEN INTERNETVERBINDING EN EEN GOED IDEE KUN JE AL EEN BEDRIJF STARTEN.

Het aantal startende ondernemers van 18 jaar en jonger is in 2019 met 70% toegenomen ten opzichte van 2018. Maar liefst 6.572 jongeren schreven zich vorig jaar in bij de Kamer van Koophandel. Dat is 238% meer dan in 2014. Een duidelijke trend dus. Toch komt dit niet alleen doordat ondernemen toegankelijker en laagdrempeliger is geworden.


Ambitieuze idealisten

De ambities van deze generatie zijn hoog. Ze groeien op in een tijd waar grote maatschappelijke issues spelen, zoals klimaatverandering, woningnood en migratie. Mede door social media komt dit op jonge leeftijd al binnen. Hierdoor ontwikkelen ze al vroeg idealen om de wereld een beetje beter te maken. Ze willen niet toekijken, maar zélf invloed uitoefenen.

Ook op scholen is er meer aandacht voor het vak ondernemerschap. Het I AM College is zelfs een mbo vakschool waar je leert ondernemen dóór te ondernemen. Bovendien wil generatie Z léuk en leerzaam werk. Een baantje als vakkenvuller of krantbezorger volstaat niet meer. Het merendeel begint een webshop, maar sommigen gaan verder. Ze ontwikkelen luisterboeken voor school, een (bij)banensite, een mobiele escaperoom of beginnen een entertainmentbedrijf. Kortom: geld verdienen met je hobby en tegelijkertijd aan je CV werken was nog nooit zo toegankelijk.


Ondernemende ouders

Ook hun ouders van generatie X zijn ondernemender geworden. Generatie X (geboren tussen 1965 en 1979) is namelijk massaal op zoek naar een betere werk-privé balans en meer autonomie in het werk. Het gevolg is dat ze ook vaker gaan ondernemen. Hiermee hebben ze een voorbeeldfunctie voor hun kinderen. Bovendien kennen ze de weg in het ondernemerslandschap en zijn ze als geen ander in staat om hun kroost te helpen bij het opzetten van een onderneming.


Vrijheidsdrang

Vrijheid vindt generatie Z heel aantrekkelijk. Vooral de vrijheid om het werk naar eigen smaak in te richten. Ze voelen zich dan ook minder thuis in een hiërarchische ‘command en control’ cultuur en accepteren niet zonder meer autoriteit. Mogelijk een gevolg van hun democratische opvoeding, want deze generatie mocht op jonge leeftijd al meebeslissen in het gezin. Daarnaast zijn ze opgegroeid in sociale netwerken. Deze netwerken zijn horizontaal. Hierin is iedereen gelijk en je kunt er rechtstreeks én plaats- en tijdonafhankelijk met elkaar communiceren en delen. Door te ondernemen houden ze zelf de touwtjes in handen en kunnen ze onafhankelijk van logge organisaties hun dromen verwezenlijken.


Op m’n 38e ben ik dan toch een eigen bedrijf gestart. Voor mij is ondernemen vallen en opstaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit in een tijd met veel onzekerheden en snelle veranderingen een prima leerschool voor jongeren is. Zeker als ze hierin goed worden begeleid. Zelf ben ik nog elke dag blij met m’n keuze. Al was het maar omdat ik tussendoor even een spelletje Super Mario kan spelen.

 

FutureMap verkent de toekomst van Mens & Werk en verhoogt het toekomstbewustzijn in organisaties en onderwijs. Samen met Zin trendstudio doet FutureMap onderzoek naar Generatie Z. Onze bevindingen gaan we bundelen in een boek.


Wil je daar niet op wachten?

De presentatie De jeugd van tegenwoordig kun je nu al boeken tijdens je event, heidag of teambijeenkomst. Dan ben je als eerste op hoogte van wat Generatie Z drijft en motiveert! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Comments


bottom of page