top of page

Weegt gemak op tegen privacy?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2018

Klik. Mooie sneakers besteld via internet. Maar voordat dit een feit was, vroeg de webshop of ik een account wil aanmaken. En of ik wilde aanvinken dat ik de algemene voorwaarden heb gelezen. Dit heb ik niet, maar doe het klakkeloos. Het hoeveelste account? Ik heb geen idee. Ik vraag me af in hoeveel databases mijn gegevens inmiddels staan. Staan ze daar veilig? Aan wie worden mijn gegevens doorverkocht? En wat wordt daarmee gedaan? Is mijn aankoop van zojuist misschien wel het resultaat van een slimme marketingtruc die mijn onderbewuste hiertoe opdracht heeft gegeven? Weegt gemak op tegen privacy?


Het gebruik van data maakt het leven een stuk gemakkelijker. Behalve een incidentele onbewuste impulsaankoop (waar ik dus toch geen weet van heb), heb ik niet het idee dat ik negatieve gevolgen van datagebruik ondervind. Toch is het gek. Want ik heb wel een slot op mijn voordeur. Maar als ik niet wil dat iemand mijn data binnendringt, welk slot beschermt me dan? Is mijn enige alternatief nooit meer iets bestellen of regelen via internet?

Ik maak me steeds meer zorgen over mijn privacy. En niet onterecht.


VIA DE WEBSITE ME & MY SHADOW KOM IK ERACHTER DAT IK 78 DIGITALE SPOREN NALAAT DOOR MIJN INTERNETGEDRAG


En volgens onderzoek van domeinbeheerder SIDN en MKB Servicedesk versturen ruim acht op de tien bedrijfswebsites persoonsgegevens onveilig. Kwestie van beveiligen lijkt me. Maar áls ik dan mijn data – bewust of onbewust – weggeef, wil ik eigenlijk ook kunnen kiezen wélke data. Ik wil zelf kunnen bepalen hoe ver technologie doordringt tot mijn privédomein. En dan wordt het een stuk ingewikkelder.


De organisatie Bits of Freedom verdedigt digitale burgerrechten en biedt hulpmiddelen aan  om je privacy te beschermen. Zo kun je deelnemen aan het Privacy café waar je je persoonlijke gegevens leert beveiligen. En met de Privacy Inzage Machine kun je eenvoudig inzicht in jouw gegevens opvragen bij instanties en organisaties. Tijl Akkermans en Thomas Blom gaan nog een stap verder. Zij hebben vorig jaar hun project WE ARE DATA gelanceerd. Ze willen hiermee bijdragen aan een dieper bewustzijn van wat er aan persoonlijke gegevens kan worden geregistreerd en wat dit voor ons betekent. Ze hebben een Mirror room ontwikkeld om je te laten voelen en ervaren wat het betekent om hele persoonlijke gegevens onbewust af te staan.


Ik constateer dat er groeiende aandacht is voor digitale privacy, maar een oplossing om hier controle over te krijgen is in Nederland nog niet nabij. Zeker omdat dit helemaal niet in het belang is van machtige techreuzen als Google en Facebook. En ook de overheden hebben graag inzicht in mijn data. Maar er is een lichtpuntje. Want in Estland bewijst men dat het wél kan. Daar heb je als burger door middel van blockchaintechnologie controle over je eigen data. Dan krijg je gewoonweg een melding wanneer een ambtenaar of dokter jouw gegevens inziet. Wel zo transparant.


Klik. Ik verstuur mijn blog. Hopelijk via een beveiligde verbinding.


Beeldcredits: Ryoji Ikeda

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page