top of page

Wordt aandacht een luxe?

Bijgewerkt op: 25 apr. 2019

Appje: “Hee hoi, alles goed?” Antwoord: “Ja hoor, alles goed hier. Met jou?”.

En als je jonger dan 20 bent, gaat het als volgt: “hst?” Antwoord: “gmj”?

Komt een dergelijk ‘gesprek’ je bekend voor?


Een jaar of tien geleden belden we nog met onze vrienden om te vragen hoe het met ze ging, want een smsje van 160 tekens kostte toen nog €0,25. Tegenwoordig appen en snapchatten we vluchtig tussen alle andere bliepjes en notificaties door. Mede door technologie versnippert onze aandacht. Gaat dit ten koste van de diepgang in onze relaties?


De BBC heeft onlangs een omvangrijk onderzoek naar eenzaamheid uitgevoerd. Wat blijkt? Niet ouderen, maar jongeren voelen zich het meest eenzaam. 40% van de 16-24 jarigen voelt zich wel eens eenzaam, terwijl dit voor slechts 27% van de 75 plussers geldt. De belangrijkste reden luidt: ze hebben niemand om mee te praten. Een andere opvallende conclusie is dat eenzame mensen meer online vrienden hebben. Ze hebben dus wel een groter netwerk, maar de diepgang is beperkt. Daar spelen steeds meer commerciële bedrijven op in.

AANDACHT WAS AL EEN VERDIENMODEL, MAAR EEN TEKORT AAN AANDACHT IS DAT INMIDDELS OOK

We hebben het druk. Tijd is schaars en die van je vrienden en familie ook. Als je verlegen zit om gezelschap of een luisterend oor dan kun je daarom tegenwoordig gewoon een vriend huren via Rent a Friend. Ook als senior kun je een student huren via Seniorenstudent.nl. Deze studenten bieden hulp of gezelschap à €14,50 per uur. Dit varieert van het gras maaien tot een gezellige wandeling.


Denk je nu: betalen voor aandacht gaat wel erg ver? De kans is groot dat je zelf ook wel eens aandacht hebt ingehuurd. Anno 2019 wil of wordt iedereen een coach. Vroeger huurde je een coach in als laatste redmiddel, maar tegenwoordig telt het register van de KvK ruim 42.000 coaches. Ik geef toe dat het best verfrissend is als iemand een uur professioneel naar je luistert en doorvraagt. Betaalde aandacht om te kunnen reflecteren.

Aandacht wordt dus steeds vaker aangeboden als een service. Is dat erg? Tot op zekere hoogte niet. Je kunt het zien als een onderdeel van de economie. Het wordt pas problematisch als aan alle vormen van aandacht een prijs hangt en de sociale cohesie eronder leidt. Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd om juist onze menselijke kanten te blijven ontwikkelen. Meer verbinding leidt niet alleen tot minder eenzaamheid, maar ook tot meer creativiteit en dus innovatie zo blijkt uit onderzoek. Dus ook op je werk loont het om tijd te investeren in oprecht contact. Dat verdient zich vanzelf weer terug.


 

FutureMap verkent de toekomst van werken en leren. Door inzicht te geven in relevante trends verhogen we het toekomstbewustzijn. We ondersteunen bij het vertalen van trends naar strategie, visie, creatieve ideeën en concrete plannen.

Nieuwsgierig? Hier lees je meer over onze diensten.



Fotocredits: Toa Heftiba

bottom of page